Пожарът край Атина се разраства, спасиха над 300 души в едно от предградията - DC news

Пожарът край Атина се разраства, спасиха над 300 души в едно от предградията

Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си

Продължава борбата за овладяване на големия пожар, който достигна северните предградия на Атина. Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си. Има възрастни хора, които отказват да се евакуират и се налага полицията да ги извежда насила. Огънят бързо се разпространява от горите към населените райони, а гъстите облаци дим се виждат от цяла Атина, съобщава NOVA.

Заради пожара е прекъснат високоволтов електропровод, което доведе до прекъсвания на електричеството в редица райони в областта Атика. От няколко дни насам метеоролозите предупреждават за опасност от пожари, тъй като температурите в страната са над 40 градуса.

„В района, където избухна пожарът температурите достигнаха 45 градуса, с по-малко от 10% влажност. Тези екстремни условия се дължат на големите горещини, които са обхванали страната от миналата седмица. Поривите на вятъра достигат 6 по скалата на Бофорт. Всичко това доведе до множество въздушни потоци, носещи голям топлинен товар, който се раздухваше в гъсто залесена зона. Така горският пожар създаде свой собствен микроклимат”, заяви Никос Хардалиас, заместник-министър на гражданската защита. Той добави, че горещата вълна в страната е една от най-тежките през последните 40 години и затова на огнеборците им е много трудно да се борят с пожарите в цяла Гърция.

Според метеоролозите периодът на горещините ще продължи необичайно дълго – около 12 дни. Обикновено през лятото жегата с температури около 40 градуса продължава 3 до 5 дни.

Заради дима дишането в района е затруднено. В засегнатите квартали е обявено извънредно положение.

Гръцките пожарникари са спасили повече от 300 души от района на силния горски пожар в северното предградие на Атина Варибоби, каза още Никос Хардалис, цитиран от ТАСС.

По думите му огнеборците, които се бориха с огъня цяла нощ, работят в три основни направления – в близост до предградията Варибоби, Адамес и Тракомакедонес на север от Атина. Жителите на тези населени места бяха евакуирани, а също и хората от още едно селище в близост.

Повече от 80 пожара са избухнали в южната ни съседка през нощта.

Зам.-министърът отбеляза, че за последните 24 часа в страната са избухнали 81 горски пожара с 40 мощни мощни огнени фрота, а най-големият горски пожар е пламнал вчера в подножието на планината Парнита в района на Варибоби. Той подчерта, че действията на пожарникарите за потушаване на огъня са били незабавни. „Там работят 520 огнеборци със 150 транспортни средства, 17 екипа пожарникари без автомобили, девет вертолета и седем самолета“, обясни Хардалиас.

Според Атинско-Македонска информационна агенция (AMNA), собствениците на хотели в областта Атика са предложили подслон на всички, които са пострадали от силния пожар във Варибоби, независимо от това дали са изгорели домовете им или не. Това е станало след разговори с тях с министъра на туризма Харис Теохарис.

Пожарите в другите райони

Силен горски пожар продължава да бушува и на остров Евбея, където пламъците вчера достигнаха от планините до морето, в резултат на което пострадаха гори и жилищни постройки. От обяд вчера в региона бяха евакуирани превантивно осем села, а жителите им бяха изпратени или при родственици, или в хотели. Освен това пожар е обхванал и планинските райони на полуостров Мани в южна Гърция и в областта Месиния на полуостров Пелопонес.

Снимки: amna.gr
Top