Пожарът край с. Розино вече е контролиран (СНИМКИ)

В гасенето се включиха освен огнеборците, също военнослужещи, хеликоптер, служители на горското и доброволци

Пожарът край с. Розино вече е контролиран, съобщиха от община Карлово.  Към 14.00 часа на 03.08.2021 г. остават две огнища на пожара, разразил се предния ден край селото. Те са в средно високата, североизточна част на Стара планина, край с. Розино, съобщи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който се запозна на място със ситуацията.

В гасенето участват пожарникари от РСПБЗН-Карлово, служители на Държавното горско стопанство в с. Розино, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада и доброволци. В момента пожарът се контролира от пожарникари и военни.

Припомняме, че вчера – 02.08.2021 г., на територията на община Карлово възникнаха няколко големи пожара: В землището на гр. Клисура, който бе бързо потушен от служители на РС ПБЗН Карлово; 2 огнища в с. Розино, в гасенето на които участваха пожарни автомобили от РС ПБЗН Карлово и РС ПБЗН Пирдоп, модулно формирование за гасене на пожари от 61-ва Стрямска механизирана бригада, доброволни формирования от Пловдив и София, служители от ДГС Розино и хеликоптер „Кугър“ от Авиобаза „Крумово“.

Продължава гасенето на пожара край Розино, включват се и военни от Карловската бригада

58 военнослужещи и специализирана техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-а Стрямска механизирана бригада, под ръководството на майор Стефан Проданов, заместник-командир по логистичното осигуряване на зенитно-ракетен дивизион на бригадата, от 06.00 ч. днес оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня. Тъй като стихията обхваща предимно пресечен планински терен, от изключително значение е помощта на военнослужещите, които действат съвместно с пожарната, горските служители и доброволци. Модулът за гасене на пожари работи в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на пожара и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

В 7:05 ч. тази сутрин хеликоптерът AS 532 AL Cougar излетя отново, за да продължи участието си в гасенето на пожара. През вчерашния ден гасенето на пожара от въздуха продължи повече от 4 часа. Извършени бяха 16 пуска и хвърлени над 25 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван язовир „Мурла”.

Пожар възникна между селата Московец и Каравелово, лумнал от запалени бали слама и потушен от пожарникари от гр. Хисар, горски служители и доброволци от с. Каравелово.

Пожари край Розино, Клисура и Христо Даново, чакат военен хеликоптер

В с. Христо Даново горяха розови градини, огънят беше потушен от пожарникари на РС ПБЗН Карлово. Не се наложи участието на доброволци, оборудвани от Община Карлово, защото пожарът не стигна землището на селото.

Във вилната зона на гр. Калофер изгоря вила. Пожарът беше бързо локализиран и потушен от пожарникари на РС ПБЗН Карлово. В с. Кърнаре се запали и изгоря плевня и част от къща. Огънят беше потушен от служители на РСПБЗН-Карлово.

При възникналите общо 7 големи пожара на територията на община Карлово няма пострадали хора, нанесени са материални щети и поражения на горския фонд.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов благодари на всички, включили се в гасенето на пламъците, възникнали на територията на общината на 02.08.2021 г. Той призовава населението да бъде бдително и да спазва стриктно законовите разпоредби в пожароопасния сезон и заповедите за пожарна безопасност.

Приложения: Заповед №РД – 328 от 26.04.2021 г. на кмета на Община Карлово за осигуряване на пожарна безопасност, предотвратяване и създаване на организация за гасенето на пожари в горските територии на общината и Заповед № РД – 359 от 15.05.2021 г. на кмета на Община Карлово за опазване на земеделските земи от възникване на пожари.

Снимки: Фейсбук/61-ва Стрямска Механизирана Бригада

Подобни статии

Top