Пожарната и Гражданска защита: Няма замърсяване на Марица с нефт!

Разливът не е стигнал до Пловдив

Няма замърсяване на Марица тази сутрин, това обяви в ефира на NOVA зам.-директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Димитър Бришимов тази сутрин. Снощи в реката в района на Пазарджик бяха изпуснати около 650 литра нефтопродукти.

Разлив на нефт по река Марица! Областната администрация със спешни мерки да спре замърсяването

Цяла нощ екипите на пожарната се бориха за овладяване на ситуацията, като целта беше да не се допусне нефтеното петно да продължи надолу по реката, след Пловдив. За целта бяха спуснати шлюзовете на Марица след моста на Адата.

„Взехме веднага мерки и очаквахме нефтения разлив в този участък. Сепарирахме водните количества така, че мастните петна да останат в този участък. Проби се вземаха на всеки час, но всички бяха отрицателни. В момента река Марица започна да вдига нивото си и се наложи да пропуснем тази насъбрала се вода надолу, за която гарантирам, че няма никакво замърсяване“, поясни Бришимов.

По думите му петната не са стигнали изобщо до Пловдив. „Предполагам, че не цялото количество се е изляло в канализацията, а оттам и в Марица. Този тип продукт е много тънък и може да се е абсорбирал от минералите в брега и почвата, докато стигне до нас“, поясни Бришимов.

Отварят първи оферти по проекта за чистия въздух на Пловдив

Зам.-директорът на пожарната допълни, че със сигурност няма опасност за замърсяване на водите на Марица в момента.

Припомняме, че снощи от Басейнова дирекция съобщиха, че този път замърсяването замърсяването на реката се дължи на производствена авария, станала в един от цеховете на завод „Каучук“ АД в Пазарджик.

Това е второ замърсяване в рамките на две седмици на реката, след като тя бе замърсена с пластмасови мленки от пазарджишко предприятие за преработка на пластмасови отпадъци. В резултат на това измряха тонове риба в реката. Вчера от РЗИ Пловдив обявиха, че водата вече не  е опасна.

Водата на Пловдив не е опасна, няма риск за хората

Подобни статии

Top