Пожарната в Асеновград се руши, сградата има нужда от спешен ремонт

Според констатациите той ще струва около 60 хиляди лева

Сградата на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Асеновград трябва да бъде санирана, а покривът изцяло подменен.

Двуетажната постройка, собственост на МВР, е построена през 1933 година и вече 85 години в нея не е правен основен ремонт. По време на последните дъждове зданието на улица „Речна”  почти се наводни заради прогнилия таван. Заради непрекъсната влага и течове на места изолацията е паднала, кърти се и мазилката.

Нееднократно пожарникарите са сезирали ръководството на МВР за състоянието на сградата. Преди месец специалисти са извършили обследване на покривната конструкция и са издали предписание за спешен ремонт. Според констатациите той ще струва около 60 хиляди лева.

„Текущи ремонти на сградата са извършвани с доброволен труд на пожарникарите, преди време е препокрит покривът й, но условията на труд през годините стават все по-лоши”, коментира ст. инсп. Щелиан Гочев, началник група „Пожарогасене” към РСПБЗН-Асеновград. „Кърпим с подръчни средства, но идва един период, в който всичко ще рухне”.

Пожарникарите отчетоха, че са се справили с 269 произшествия от началото на годината до момента.

От тях пожарите са 149 на брой, като 39 са с преки материални щети. През първите осем месеца на годината 90 пъти огнеборците са се отзовали на сигнали за паднали дървета или отводняване на сгради. Шест са били катастрофите, при които се е наложило да се ползва пожарникарска техника за спасяване на хора. За периода няма загинали или пострадали хора, коментира ст. инсп. Гочев.

По повод Седмицата на пожарната безопасност днес в двора на службата в Асеновград се състоя демонстрация на техника и беседа с деца как  се борави с пожарогасител и се оказва първа помощ при възникване на пожар.

„Техниката, с която разполагаме е напълно достатъчна за професионалните ни екипи”, коментира ст. инсп. Щелиан Гочев.  Той посочи, че на територията на района няма липса на кадри, а в службата работят общо 53 души.

Църковен водосвет и молебен за здравето на огнеборците и техните семейства беше отслужен от  асеновградски свещеници. Беше раздаден и курбан.

Подобни статии

Top