Пожарникарите и пивоварите празнуват, Свети Илия е техен закрилник - DC news

Пожарникарите и пивоварите празнуват, Свети Илия е техен закрилник

Днес – Илинден, българските пожарникари отбелязват своя професионален празник.

Св. пророк Илия играе ролята на небесен закрилник и неслучайно е покровител на огнеборците. Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници. Заради удивителната си святост и чистота в живота пророкът се възпява и прославя от светата Църква като „небесен човек“ и „земен ангел“.

Според народните вярвания светецът закриля хората и тяхното стопанство от огнена стихия. Той е носител на така чакания дъжд и също така пазител на реколтата от пожари.

Затова името на пророк Илия се свързва като символа на огнеборците. Професията, която те учи да овладееш страха.

Българските пожарникари ще отбележат деня на Св. пророк Илия с церемония, която ще се състои на 20 юли от 10 часа пред параклиса в двора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София. По време на събитието ще бъде отслужен водосвет и поднесени цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на ГДПБЗН.

/На снимката са мъжете, които предават и приемат смяната в Оперативен център днес и ще бдят над сигурността на област Пловдив/

На Илинден българските пивовари също отбелязват професионалния си празник.

Днешният ден не е избран случайно, тъй като пророк Илия е покровител на родните пивовари.

На нашата територия бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката.

Днес в България се произвеждат десетки видове бира, но най-предпочитана е светлата.

По стара българска традиция, на Илинден се приготвя пиво, от което човек не се напива. А пророк Илия е избран за покровител на пивоварите от игумена на Бачковския манастир епископ Наум Агатоникийски.

Бира се пие в България от хилядолетия, а днес консумацията на пиво на глава от населението е 72 литра или 218 чаши на човек.

Въпреки огромното разнообразие от вносни продукти, българите продължават да предпочитат произведеното у нас пиво.

Днес е и Международен ден на шахмата

Денят е избран по повод основаването на Световната шахматна федерация ФИДЕ на 20 юли 1924 г. в Париж.

Световната шахматна федерация, известна като ФИДЕ,  е международна структура, която е изградена от национални шахматни организации. ФИДЕ отговаря за организирането на международни турнири,  Шахматните олимпиади и световните шахматни първенства. Освен това  изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя новите  шахматни правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор, както и назначава съдиите.

Снимки: РДПБЗН-Пловдив

Подобни статии

Top