Пожарникарят от Асеновград, шофирал с 1,73 промила, е отстранен от длъжност - DC news

Пожарникарят от Асеновград, шофирал с 1,73 промила, е отстранен от длъжност

След това огнеборецът ще бъде уволнен дисциплинарно, заяви прeд bTV главният секретар на МВР Петър Тодоров

Пожарникарят от Асеновград, който бе спипан да шофира по пътя Пловдив-Асеновград с 1,73 промила алкохол, е отстранен от длъжност и ще бъде дисциплинарно уволнен. Това се отнася и за всички други полицаи и служители на МВР, които са хванати зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества, заяви в ефира на bTV главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

„В такива случаи се образува дисциплинарно производство и такива служители се уволняват дисциплинарно, независимо какво е количеството алкохол. Дори отказът за проба за алкохол и наркотици води до дисциплинарно уволнение“, категоричен бе гл. комисар Тодоров.

Почерпен пожарникар подбра мантинелата до КЦМ, арестуваха го

„В системата на МВР ще се засили контролът върху употребата на алкохол и наркотични вещества спрямо служителите, като те ще бъдат тествани редовно. Ако по време на работа се установи наличие на алкохол или наркотици, те ще бъдат отстранени от длъжност. След това се образува дисциплинарно производство. Всяка една положителна проба, която показва дрегерът остава в електронната му памет и в съпъстващия това техническо средство дневник, ще бъде отбелязано какво се случва с тази проба – дали ще има досъдебно производство или дисциплинарно наказание. Ако съответният служител е бил зад волана, той се уволнява дисциплинарно, ако не е бил, в зависимост от тежестта на провинението, се налага съответното наказание“, коментира още главният секретар на МВР.

По думите му от януари 2023 година влиза наредба, която досега е отсъствала в нормативната база на МВР за действия при установяване на служители след употреба на наркотици. Там ще бъде разписано как се действа при такова установяване на вземане на наркотични вещества. При употреба на алкохол на работното място следва дисциплинарно наказание, каза още Тодоров.

Той подчерта, че е важна също отговорността на съответните ръководители да подават сигнали и да се прилагат наказанията.

От районната прокуратура в Пловдив тази сутрин съобщиха на брифинг, че делото за пожарникаря, шофирал под влияние на алкохол, се очаква днес бъде получено в цялост от полицията. Тогава прокуратурата ще уточни какви са последващите мерки.

Припомняме, че вчера сутринта почерпеният пожарникар е бил забелязан от шофьорка, която е карала зад него, да криволичи по пътя Пловдив – Асеновград в района на КЦМ. Огнеборецът дори забрал мантинелата и предизвикал леко ПТП, като впоследствие от полицията са установили следи по автомобила му. Пожарникарят бил намерен след подаване на сигнала за поведението му на пътя на спешния телефон 112, в дома му в асеновградския квартал Долни Воден. Първоначално той отричал, че е управлявал колата, но извънпроцесуално е признал, че именно той е управлявал автомобила. После обяснил, че е бил на дискотека през нощта и се прибирал оттам сутринта. От прокуратурата вчера уточниха, че огнеборецът не е бил на работа вчера.

Подобни статии

Top