Пожизненият секретар на Френската Академия на науките на посещение в Пловдив

Елен Карер д’Анкос консултира държавни глави за отношенията между Франция и славянския свят

Един от най-известните съвременни френски историци – Елен Карер д’Анкос ще бъде днес на официално посещение в Пловдив.  Тя многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят.

От 1990 г.  Елен Карер д’Анкос е член на Френската Академия на науките – най-престижната институция, основана през 1634 г. През 1999 г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

На 20 март тя ще се върне в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република,  Емануел Макрон, за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането ѝ в България в навечерието на 20 март, Международния ден на Франкофонията, се счита за акт със силна символика.

В програмата на Елен Карер д’Анкос е включена разходка в Стария град, като след къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от посланика на Франция Н.Пр.Ерик Льобедел, Фабиен Флори – директор на Френски културен институт, Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Подобни статии

Top