ПП-ДБ печелят изборите в Пловдив, ГЕРБ-СДС - в областта - DC news

ПП-ДБ печелят изборите в Пловдив, ГЕРБ-СДС – в областта

Вижте как ще се разпределят мандатите

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ печели изборите в Пловдив с 31.43% от гласовете на избирателите. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. Втори са ГЕРБ – СДС с 27.01%. Разликата между тях е 5 075 гласа.

На трето място е партия „Възраждане“ с 15.94% подкрепа. Четвърта е БСП за България със 7.96%. На пето място е „Има такъв народ“ с 4. 94% от гласовете.

Пловдив вече има един мандат повече заради увеличения брой гласоподаватели от последното национално преброяване. Така в новия парламент пловдивските депутати ще са 12, вместо досегашните 11.

Според прогнозите „Продължаваме промяната–Демократична България“ ще имат четирима депутати. Това са водачът на листата Никола Минчев, който получава и най-много преференции. След него се нарежда Манол Пейков, чиито 4435 преференции го изстрелват от седмо на второ място. Трети е бившият областен управител Йордан Иванов, а четвърти е Христо Даскалов.

ГЕРБ-СДС ще имат трима депутати. Водачът на листата Бойко Борисов, който е получил и рекордните 8617 преференции, следван от Радомир Чолаков и Десислава Трифонова. Много вероятно е Стефан Шилев също да отиде в парламента, ако Борисов избере да е депутат от София.

„Възраждане“ изпраща двама народни предсатвители – местният координатор Ангел Георгиев и Емил Янков.

БСП ще има само един депутат – градският лидер Иван Петков – Бебето.

Последните два мандата все още не са ясни, но се очаква да отидат при „Има такъв народ“ и ДПС. Така в парламента ще отидат бившият регионален министър Гроздан Караджов и Танер Али.

Коалиция ГЕРБ-СДС печели изборите в Пловдив област

с 29.46% от гласовете, това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи на СИК. Второто място е за коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, които събират 20.04% от вота. Третата позиция е за „Възраждане“ с 15.54%, на четвърто място е БСП с 13.97. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е на пета позиция с 4.43% от гласовете.

Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев заяви пред Радио Пловдив, че е доволен от постигнатия резултат на коалицията в областта и подчерта, че тя е събрала с 8000 гласа повече от „Продължаваме промяната-Демократична България“:

В Пловдив област ГЕРБ-СДС като първа политическа сила има три сигурни мандата, но по системата за преразпределние на гласовете може да спечели и четвърти. Очаква се да има и размествания в листата, тъй като Младен Шишков има повече от 2400 преференции и ще измести Йордан Кръстанов от СДС. В случай, че коалицията получи четири мандата, тогава и Кръстанов също ще бъде депутат.

Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ също ще има два мандата, но се очаква след водача на листата Росен Костурков, в Народното събрание да влезе Стою Стоев, тъй като Катя Панева ще влезе от Хасково. По два мандата в Пловдив област имат и от „Възраждане“ и БСП.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top