Правила за карането, паркирането и контрола на електрическите тротинетки създават в Пловдив - DC news

Правила за карането, паркирането и контрола на електрическите тротинетки създават в Пловдив

Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха

Правила за управлението и паркирането на електрическите тротинетки в града ще създаде Община Пловдив. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев. В правилата ще бъдат описани и начините за контрол, които местната власт ще упражнява при нарушения.

Осигуряване на скоростно придвижване на градския транспорт – това е една от мерките, с които да ограничим трафика в центъра, респективно и вредните емисии. Затова на следващото заседание на Обществения съвет ще присъстват експерти, с които да обсъдим как би могло да се реализира подобно придвижване“, заяви Тимчев по време на днешното заседание.

Зам.-кметът предложи по време на Европейската седмица на мобилността, от 16 до 22 септември, да се въведе пробен модел за бързо движение на градските рейсове, насърчаване използването на алтернативен транспорт и ограничаване на автомобилния трафик, за да се направи анализ. Той ще помогне при въвеждането на различни мерки за опазване чистотата на атмосферния въздух.

Съветът подкрепи и инициираната от ОП „Организация и контрол на транспорта“ промяна в Наредба №2 за организацията на движение. Според промяната паркирането на места, не предназначени за това, и увреждането на общинска земя ще бъде санкционирано. Предстои до 2 седмици текстът да бъде качен за становища на сайта на Община Пловдив.

Ще бъде организирана и среща с представители на големи търговски вериги в града, за да се обсъди вариант за ползване на паркингите им от граждани през нощта.

Следващото заседание на Общинския съвет за подобряване качеството на въздуха ще бъде през август.

Подобни статии

Top