Правителството отпусна пари за ремонт на падналата подпорна стена на пътя Кричим -Девин

krichim

Средствата са наполовина – 3,4 млн. лв., останалата част от сумата ще бъде гласувана след изготвяне на проект за ремонта

Правителството отпусна днес средства за ремонта на подпорната стена на пътя Девин-Кричим. Инцидентът стана през февруари и участъкът веднага бе обезопасен, а след това бе стартирана процедурата за спешното му укрепване, съобщават от Областна администрация – Пловдив.

Съгласно изготвеното от Агенция „Пътна инфраструктура“ инженерно-геоложко обследване компрометираната част от пътя представлява преобърната подпорна стена, последвано от свличане на насипи зад стената. Налице е висока степен на увреждане на пътния участък. Причината са срутването са обилните и поройни валежи през януари и началото на февруари -50, 5 л/кв.м. при средномесечна норма от 32 л/кв.м.

Започва укрепването на рухналата подпорна стена на пътя Кричим-Девин (СНИМКИ)

Срутването засегна доста голям участък от около 100 метра. Пукнатината на откъсване достига до около 1,5 м. от ширината на пътното платно, като част от асфалтовата настилка остава да стърчи като „козирка“ над свлечената маса. Като начало бяха премахнати бетонните заграждения и се разшири пътното платно в другата част, което даде възможност да продължи преминаването на коли и камиони.

Ремонтът не бе извършен от АПИ, тъй като подпорната стена е извън сервитутната зона на пътя. Освен това се оказва, че въпросният участък от пътя попада на територията и на друга област –Пазарджишка – община Брацигово.

Заради това кметът на община Брацигово издаде заповед и  бе  обявено частично бедствено положение. Това даде възможност да бъдат предприети незабавни мерки и да стартира процедура за извършването на укрепителни и превантивни дейности по ската и възстановяване на компрометирания участък, чрез изграждане на нова подпорна стена, уточниха от Областна управа.

Поисканата сума от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е 6,8 милиона лв. Днес бяха гласувани 3,4 млн. лв. Решение и за останалата час ще бъде гласувано, след като проектът бъде изготвен.

Подобни статии

Top