Правосъдният министър: Преструктурирането на съдебната система трябва да отговаря на ясни критерии

Затова водим дискусии по райони, за да чуем хората, посочи служебният министър Янаки Стоилов в Пловдив

Всеки един модел за преструктуриране на съдебната система трябва да отговаря на някакви ясни критерии, като тези критерии включват равномерното натоварване на съдиите от едно ниво, но това не е достатъчно. Затова трябва да се отчитат редица икономически, социални и комуникационни фактори, така че съдилищата да продължават да играят своята пълноценна роля, както в рамките на правосъдието, така и по отношение на общините и общностите, където те се намират. И колкото по-малка е тази община, толкова по-голяма е относителната роля на съда“. – Това каза министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред журналисти днес в Пловдив минути, преди да започне срещата му с магистрати и адвокати от Пловдивския апелативен район, на която бе обсъдена темата за нова съдебна карта.

Той отново потвърди, че районни съдилища  няма да се затварят.

„Вярно е, че някои от съдилищата не могат да функционират пълноценно в този вид, но това трябва да бъде направено след обстоен анализ, не толкова по повод на един или друг проект, а чрез ангажирането на държавата  в лицето освен на Висшия съдебен съвет, също на министъра, на правителството и това са въпроси, които изискват вече следващият парламент и избраното правителство да започнат да обсъждат, използвайки набраната информация, отчитайки плюсовете и минусите на различните обсъждания досега в модели. И смятам, че този въпрос именно по този начин трябва да се постави, като се излезе от капсулацията на органите за управление на съдебната система, тъй като това са въпроси, които засягат гражданите от различни юридически професии“, коментира още служебният правосъден министър.

Янаки Стоилов: Няма да бъде закрит нито един районен съд в малко населено място

На въпрос на репортер от DCnews.bg дали това ще е реформа, подобна на тази в прокуратурата, той посочи:

„Тяхната реформа не е със същите проблеми, те си я направиха, мисля, че Министерство на правосъдието не е имало някаква активна позиция по този въпрос, но смятам, че това също е пропуск, за да могат да се обсъдят ефектите. И мисля, че сега, като се видят резултатите от тези промени в прокуратурата, те също могат да помогнат за обсъждането на проблемите в съдилищата, без те да са идентични“. 

Попитан дали предстоящата реформа може да срине доверието в системата Стоилов отговори, че затова има толкова много реакции.

„Засега мисля, че ние сме направили необходимото. Затова водим тези дискусии в някои от районите, колкото и да е малко времето, за да чуем хората. Вярно е, че не са показателни районните съдилища на големите центрове, но те имат поглед върху дейността на целия окръг, в който са разположени по-малките общини и съотвените районни съдилища, за да се запази районният съд като основен първоинстанционен съд“, подчерта Янаки Стоилов.

Подобни статии

Top