Правозащитници искат домашното насилие да се криминализира (ВИДЕО)

25 жени са убити от партньорите си от началото на годината досега

29 са жените, убити през миналата година у нас.  Убийци на 23 от тях са бивши или настоящи партньори, съобщиха пред журналисти от фондация „Джендър алтернативи“ в Пловдив. При пет от случаите жените са можели да бъдат спасени, тъй като вече са подавали жалби срещу насилниците в дома им, уточниха от неправителствената организация.

Данните са от годишния доклад за правата на човека на Българския хелзинкски комитет, в който има и раздел за насилието над жени.

Според фондацията от началото на тази година досега, по данни от медиите, 25 жени са убити от партньорите си. „Това прави по две жени на месец“, коментира Рада Еленкова от „Джендър алтернативи“.

В мотивите си убийците посочвали на първо място ревността, а на второ – желанието на жертвата да напусне насилника си. Експертите твърдят, че именно затова трябва да има превенция и че домашното насилие трябва да се криминализира.

Тази година няма нито един разкрит нов кризисен център за закрила на жени, претърпели домашно насилие. Дори напротив, един от центровете – този в Плевен, е закрит.

Над 200 дела срещу домашно насилие са заведени от фондацията в Пловдив за последните три години, допълни Еленкова.

Подобни статии

Top