Правят дневни центрове за украински бежанци в Пловдив, наемът ще е символичен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повишението на такса „куче“ отпадна, детските градини стават безплатни от 1 април

Общинският съвет в Пловдив гласува изменение към Наредбата за местни данъци и такси, според което помещения, управлявани от общински училища, детски градини и звена на бюджетна издръжка, ще могат да се предоставят срещу символичен наем от 1 лев за възпитание, обучение и социализация на бежанци. Подобни услуги ще се предоставят безплатно, при ползване на подобни помещения, посочи зам.-кметът по образование и европолитики Стефан Стоянов.

„Идеята е да създадем различни механизми да подкрепим вълната от бежанци, които идват от Украйна, но и не само“, коментира той пред DCNEWS.

По думите му у нас вече има интерес от страна на украинската общност в Пловдив за наемане и ползване на такива помещения. „Искаме да ги подпомогнем“, подчерта Стоянов.

Общината в момента подготвя две бивши подблокови градини, в които да може украинската общност да създадат свой дневен център за подкрепа, където да могат да организират различни дейности. „Целта е да ги подпомогнем в интегрирането в българското общество“, обясни той.

„В момента се събира една доста голяма група от учители, които са готови да започнат да учат на български тези семейства, установили се тук. Има подготовка в училища и детски градини да се направят такива курсове. Отдел „Образование“ работи с две неправителствени организации, които имат изградени модели – немски и американски модел, как да учим деца с немайчин български език, да учат по-бързо езика и да се интегрират по-лесно“, поясни Стоянов.

Към момента едва 6 украински деца-бежанци са записани в пловдивски училища,

като три от тях са записани вчера, посочи зам.-кметът. Засега в детските градини няма записани деца, като една от причините е, че държавата се е затруднила заради големия наплив на бежанци, а бърз модел за получаване на бежански статут все още не е създаден. Все още се очаква да тръгне новият софтуер за даване на такъв статут  още на границата.

Стоянов припомни, че детските градини и ясли стават безплатни от 1 април, както реши правителството и това е заложено в наредбата.

Наредбата със завишените частично такси и цени бе приета бързо и без много дебати с 30 гласа „За“, 3 „против“ и 5 „въздържали се“.  Групата на БСП не участва в гласуването.

Отпадна предложението аз увеличение на такса „куче“ и тя си остава 30 лева и тази година. Вчера при обсъждането на бюджета, Родопски обясни, че предложението за повишението на таксата  ще остане за догодина.

Подобни статии

Top