Правят карнавални маски и костюми за Айляк парад

Работилници за изработка на карнавални маски, сценични костюми и парадни кукли започват в Пловдив като част от проекта на Европейска столица на културата – Айляк парад.

Първите работилници ще се проведат от 18 до 20 юли в пространството на СКЛАД в Тютюневия град от 11.00 до 14.00 и от 16.00 до 19.00 часа във всеки от трите дни. Работилниците са с вход свободен и в тях могат да се включат всички, имащи желание да научат повече за сценичните изкуства или да се потопят в атмосферата на айляка. Събитията са подходящи за деца, семейства и малки организирани групи.

Участниците ще използват осигурени от организаторите природни материали, както и разработени шаблони, с които ще направят свои собствени модели на маски и костюми.

Във второто издание на работилниците

от 24 до 27 юли отново в СКЛАД ще се изработят гигантски триметрови кукли, които ще се управляват от участниците по време на парада.

На 26 октомври тази година в парк Лаута, ж.р. Тракия ще се проведе Първото издание – Малък АЙЛЯК ПАРАД, а на 04 май 2019 година ще се състои голямото събитие – АЙЛЯК ПАРАД на главната улица на град Пловдив.

В събитията могат да се включат всички участвали в работилниците със създадените от тях маски и костюми. Парадът ще бъде организиран в няколко групи с различни хореографии, всяка със своя уникална гигантска кукла като събирателен образ на „айляка“. Секциите ще бъдат съпроводени от музикална тема, свирена на живо от професионални музиканти и любители.

Айляк Парад е сред акцентите в програмата

на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Целта на проекта е да насочи вниманието на гражданите и гостите на града към тази специфична философия за живот свързана със свободното време, празника, радостта, безгрижието. Любителите на „айляка“ имат възможност да провокират въображението и чувството си за хумор и да споделят своите идеи с България и Европа.

АЙЛЯК ПАРАД е арт-проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Партньори по проекта са Читалище “Възраждане’1983” – Старинен Пловдив, НЧ “Младост’1983” – Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” – Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” – Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” – Пловдив, 11 ОУ „Душо Хаджидеков“ – Пловдив, ЦПЛР ОДК – Пловдив, КСУ „Олга Скобелева“ – Пловдив, както и с международните партньори: HANDMADE PARADE, Великобритания и STALKER TEATRO, Италия.

Подобни статии

Top