Правят парк до мемориала на загиналите във войните в Раковски

Областният управител подкрепи проекта

Областният управител Здравко Димитров председателства заседанието на Областната комисия по „Военни паметници“, на която беше представено предложение за разширение и доизграждане на Мемориален комплекс на загиналите във войните за национално освобождение в гр. Раковски.

Паметникът беше открит в края на месец юни 2018 г. във връзка с честването на 100 години от участието на България в Първата световна война и е в памет на 230 войници, подофицери и офицери от населените места, формирали град Раковски, участвали и загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората Световни войни.

Паметникът е изграден по инициатива на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Общинската структура на Съюза на ветераните от войните в града, под ръководството на Инициативен комитет с председател подполковник от запаса Стефан Марушкин и секретар сержант от запаса Любомир Стрехин, със средства отпуснати от  Министерството на отбраната, община Раковски и частни дарители.

Постамент с 20 военни снаряда и военно оръдие довършва мемориала

Подполковник от запаса Стефан Марушкин представи проекта, който предвижда към наскоро открития военен паметник да бъде изградено допълнително пространство, на което да бъде поставен постамент с 20 броя военни снаряда, в които ще има пръст от бойните полета на България и военно оръдие.

1 2

Подобни статии

Top