Правят постоянна експозиция в памет на Христо Ботев в украинско село (СНИМКИ)

памет

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди инициативата с кмета на Калофер Румен Стоянов

Работна среща, на която беше обсъдена инициатива за постоянна експозиция, посветена на Христо Ботев, в украинското село Задунаевка, проведе в Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова с кмета на града Румен Стоянов. Необходимостта от по-тесни и активни контакти с българската общност в Задунаевка беше във фокуса на разговорите, в които участваха и директорът на Националния музей „Христо Ботев“ Ася Николова, Таня Маринова – директор на СУ „Христо Ботев“, и общественици.

„Искаме със съвместните действия на всички институции да изпълним обещанието, давано през годините, на българската общност в Задунаевка. Искаме да запълним със съдържание къщата, в която за кратко е живял Христо Ботев. Да я превърнем в духовен притегателен център за българската общност от бесарабската част на Украйна, за да съхраним тяхното самосъзнание“, посочи вицепрезидентът.

Общо бе мнението на участниците в срещата, че липсата на координация и административните пречки не са оправдание и са необходими активни действия за реализирането на проекта.

1 2

Подобни статии

Top