Правят занаятчийско училище в Пловдив по проект за 100 000 лв.

Проектът е съвместен – на Регионалната занаятчийска камара и община Пловдив

„Една добра новина за Пловдив. Днес между Министерство на културата и Община Пловдив беше подписан договорът за създаване на Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив през 2021 година“, съобщи кметът Здравко Димитров. Проектът е на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара.

Училището се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Проектът за Занаятчийско училище е насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие. По този начин ще се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, ще се стимулира техният творчески заряд и предприемчивост.

Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.

Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август в обучението ще могат да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

„Проектът бе подготвен от експерти от отдел „Култура, археология и културно наследство“ само за 2 дни, а стойността на му е 100 000 лв. Идеята за кандидатстване се  роди, след като Министерски съвет на свое заседание реши четири етнографски музея на открито у нас да бъдат подпомогнати с 305 000 лв. Ставаше дума за архитектурно – етнографския комплекс „Самоводската чаршия“ във Велико Търново, Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в Златоград. След инициативата на Община Пловдив и Занаятчийската камара, към тези обекти с проект се присъедини и пловдивската „Улица на занаятите в Стария град“, разказа заместник-кметът Пламен Панов, който сърдечно благодари на експертите си за добрата, бърза и резултатна работа.

1 2

Подобни статии

Top