Празник в село Белащица! 10 годишни деца, въведоха ритуално в храма по-малките (СНИМКИ И ВИДЕО)

Денят, в който църквата чества Въведение Богородично се превърна в истински празник за жителите на село Белащица.

Символиката на библейския ритуал пресъздадоха днес деца от училище „ Пенчо Славейков“ в селото.  Суматохата започна още от рано. Защото в центъра на празник днес бяха децата. Хванали за ръце най-малките – бъдещите първокласници, 10-годишните им каки и батковци ритуално ги въведоха в църквата. С кратка сцена те показаха как преди векове Дева Мария сама била доведена и представена пред Бог от своите родители.

„Въведениие Богородично е един от най-светлите християнски празници. Празник, който символизира влизането на децата в храма.  Затова избрахме този ден, в който ритуално  учениците от четвърти клас да поведат по пътя на знанието и християнските добродетели бъдещите първокласници, които точно след една година ще станат част от нашето голямо семейство“, разказа Йорданка Петкова, начален учител в ОУ „Пенчо Славейков“.

Децата са четвърти клас в ОУ „Пенчо Славейков“. Учат се на християнските ценности в училище, по време на занятия, които са извън задължителната форма на обучение. Един от основните уроци, които им преподава техният учител е, че семейството е свято и най-ценното за всеки човек.

 

Църквата „Свети Свети Козма и Дамян“ е на 132 години. От пет години се обновява непрекъснато.Съвсем скоро е завършен ремонтът на двора и цървовната градина. Сега прдестои реконструкция на покрива.

Подобни статии

Top