Празникът на лавандулата – кулминация на Фестивала на етерично-маслените култури

Пожънаха лавандулата в Карлово

Празникът на лавандулата, който се проведе днес, бе кулминация на Седмия фестивал на етерично-маслените култури – Карлово 2021.

Денят започна с ритуал „Жънене на лавандула” в масив южно от града. Там гостите бяха посрещани с хляб и сол – по стар български обичай, а под кукерски звън, гайдарски мелодии и традиционните жътварски песни на самодейките от квартал Сушица и селата Горни Домлян и Каравелово, жътварки изпълниха ритуала. Феята на лавандулата Мария Чолакова пожела на всички да бъдат здрави и да живеят в хармония със себе си, а щастието и късметът да са техни неизменни спътници.

Празникът се пренесе в сърцето на Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ – Бухаловия хан. Десетки български и чуждестранни туристи, приветствани от Царица на розата 2021 – Елена Данова и Феята на лавандулата Мария Чолакова, минаха под Еньовия венец за здраве през цялата година.

Изпълненията на женските фолклорни групи от Карлово, Баня и квартал Сушица предизвикаха нескрито възхищение и аплодисменти, а магическият танц на самодивите плени десетките, дошли на събитието. Сред присъстващите бяха заместник-кметът Антон Минев секретарят на общината Стефан Стефанов.

1 2

Подобни статии

Top