Празникът на виното в Асеновград с нова дата

Традиционният за Асеновград празник на младото вино ще се чества в първия ден на февруари.

Запазва се победителите в конкурса  да бъдат обявени на специална церемония на 31 януари

За първи път от десетилетия тържествата за асеновградската винария се изместват с един ден и вместо на 31 януари честванията ще се проведат в първия ден на февруари, когато се отбелязва православният празник, посветен на Свети Трифон. Решението е взето след заседание на специална комисия, а намеренията на градската управа е промяната да остане трайно в културния календар на Асеновград ,обясни заместник-кметът инж. Петър Петров.

Основните събития ще бъдат проведени на първи февруари, когато празникът ще бъде изнесен на две сцени. Още рано сутринта десетки смелчаци ще се съберат в местността „Свети Трифон“, където традиционно се провеждат народни борби.

В 11 часа веселието и празничното настроение ще се пренесат в центъра на града, когато започва традиционното Дионисиево шествие от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Св.Богородица Благовещение”- Рибната. Там, по традиция от чешмата, вместо вода ще потече пивко червено вино от сорта „мавруд“. 

След извършване на уникалния ритуал „Вино от чешма“ шествието продължава към центъра на града, където ще кипи празнично настроение. Под кръшните народни ритми на оркестър „Орфей“ на площада ще се извие хоро.

Тук всеки може да опита кулинарни шедьоври от околните села и да се наслади на новата реколта на винарските изби от региона.

Празникът на виното ще се  допълни и от аромата на миниатюрните асеновградски сармички. Тогава ще научим и победителите в осмото издание на конкурса „Най- вкусните станимашки сармички”.

Рекорден брой винопроизводители участват тази година в конкурса „Най-добро домашно вино“.

До крайния срок за подадени 90 проби от 66 винари. Участниците са от Варна, Бургас, София, Шумен, Чирпан, Хасково. Най-голям е броят на винопроизводителите от Асеновградския регион.

„Това ни радва, популярността на конкурса „Най-добро домашно вино“ расте и вече можем да твърдим, че градът се очертава като един винен ценър в национален мащаб“, коментира инж. Петър Петров.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на специална церемония на 31 януари. Освен традиционните парични награди, тази година финансово ще бъдат зарадвани и призьорите в отдел „Производител от населено място извън община Асеновград“. За първи път  в надпреварата се включва и категория „Изкуствено ароматизирани вина“, където победителят също ще получи парична награда.

Определеният награден фонд  за 28 издание на  конкурса „Най-добро домашно вино“ е 1900 лева.

 

 

Подобни статии

Top