Празникът на виното в Асеновград в снимки, вижте кои са победителите

Кметът д-р Хр. Грудев награди най-добрия винар на Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев награди майсторите винари днес, на Трифоновден – Денят на лозята и виното. Минути преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2020 г., градоначалникът разказа малко исторически данни за един от най-старите винари – Аристи Чорбаджака. Именно пред неговия паметник, издигнат в Асеновград, победителите получиха наградите си.

Легендарният винар е роден през 1886 г., на 27-ми януари. Той е емблематична фигура за Асеновград. „Аристи е наемал около 350 декара земя в града и околията. И след като дадял капарото не разрешавал на собствениците да пристъпват в лозята. Той започвал гроздобера на Димитровден. Когато хората вече пиели от новото вино, Аристи тогава започвал да бере от своите лозя. Легендарният винар изчаквал захарността на гроздето да премине 28 градуса. А случили се есента да е дъждовна, което компрометира захарността, пращал работниците си да обелят кората на лозата, за да не може влагата да се качва нагоре до гроздовете. Майстор прочут е бил той, работил е във винпрома в града. Ние, асеновградчани, сме наследници на неговото майсторство и затова и нашите винопроизводители не отстъпват по умения. Казват, че само с вкусване на 3-4 зрънца грозде Аристи познавал каква е захарността и на кое място е расло. Честит празник на всички“, обърна се към присъстващите кметът доктор Грудев.

Той посочи, че празничната програма е доста по-оскъдна в сравнение с предишни години, но сега трябва да се спазват изискванията на Националния оперативен щаб, с което самите ние, хората, подпомагаме разхлабването на противоепидемичните мерки.

 

Отличен като най-добрият винар в 29-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2020“ в Асеновград тази година е Георги Запрянов.

Неговото производство спечели в надпреварата сред 63 вина. Георги е асеновгардчанин, който има собствен бизнес, а винопроизводството му е хоби. На любимото си занимание той отделя всяка свободна минута, защото хубавото вино има нужда от внимание и любов. Георги стана първенец майстор с Каберне Фран.

Освен кметът Грудев, награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев.

Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Мавруд. Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Стамен Стоянов с Каберне/Мерло.

С награда за „Най-добро бяло вино“ бе отличена Вили Стоянова от Асеновград с Каберне Фран. Победител в категорията „най-добро розе“ е асеновградчанката Румяна Буцева със сорт мавруд. Нели Петкова от Пловдив с Каберне Фран зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“.

Второто място тук е за Атанас Атанасов с Каберне Совиньон. А трети се нареди Илия Стаменов с Мерло. С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Илия Стаменов на 35 г. от село Крумово. Тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“.

Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Стамен Стаменов.

Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Никола Георгиев. Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици.

В края на церемонията за първи път бе предаден венецът на приемствеността във винената надпревара в Асеновград. Миналогодишният победител Борислав Ангелов положи короната на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

Подобни статии

Top