Празнува красиво женско име! Не подхващайте никаква работа

Анастасия означава “възкръснала“.

На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия (Св. Чьорна). Св. Анастасия била дъщеря на знатен и римлянин, но оставила светския живот, за да се грижи за бедните и затворниците, да облекчава участта на страдащите за Христа.

В народните представи светицата се е превърнала в соеобразно олицетворение на смъртта, за чието умилостивяване през този ден не се работи.

В Родопите свързват деня с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или св. Чьорна. Вярва, се в която къща не се празнува св. Анастасия, непременно ще се случи нещастие.

Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото св. Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере.

Великомъченица Анастасия е родена в семейството на знатен и богат римлянин. Още на младини се лишила от майка си, а баща й я омъжил против волята й за богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Едничка утеха Анастасия намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения.

Често облечена в прости дрехи, придружена от вярната си слугиня, тя посещавала тъмниците, изпълнени в това време с християни, и всякак залягала да облекчи участта на страдащите за Христа.

Привързала се още повече към закона Господен, Анастасия посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните. Тя гледала на богатството си само като средство, поверено й от Бога за благото на другите.

Затова постоянно посещавала тъмниците, носела на затворниците храна и облекло, утешавала ги с думите на вярата, любовта и съчувствието, лекувала болестите им, превързвала им раните. Осъдена е на смърт заради вярата си в Христа и е изгорена в 290 г. По-късно мощите й са пренесени в Цариград.

Света великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Днес имен ден празнуват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина.

Подобни статии

Top