Празнува професия "Пожарникар" - DC news

Празнува професия „Пожарникар“

С отдаване на почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения

пожарникари и поднасяне на цветя пред паметните им плочи ще отбележат професионалния си празник пловдивските огнеборци.

Той се чества от 1905 г., когато е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България и започва да се чества официално след Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г.

Церемонията по повод празника ще продължи с награждаване на служители от РДПБЗН Пловдив и провеждане на Трети турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

Вторият събор на пожарните командири се провежда през август 1906 г. в Пловдив. Делегатите настояват Народното събрание да приеме Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

Top