Празнуваме движението в училище със събития в цялата страна

Седмото издание на Ден на спорта в училище повдига темата за състоянието на училищния двор

Започва седмото Европейски ден на спорта в училище,. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се движат редовно.

Над 400 училища от България традиционно  участват в инициатива, и дават възможност на учениците си да се включат в различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда.  Денят е част от Европейска седмица на спорта и е подкрепен от Министерство на Младежта и спорта.

Национален координатор на кампанията е сдружение БГ Бъди активен, а денят е подкрепен още от Община Пловдив, Община София, Областна администрация Ловеч,  Областна администрация Русе.

Официалното откриване на деня ще бъде в Пловдив, а домакин ще бъде СУ „Димитър Матевски“. Официални лица на събитието ще бъдат Костадин Димитров, кмет на район Тракия, популярни лица от българския спорт, Николета Янева, координатор Образование от сдружение БГ Бъди активен.

СУ „Димитър Матевски“ ще стане и първото училище домакин на кампанията „Искам да съм полезен …в училище“, която ще стартира своето пилотно издание в район Тракия.

В рамките на няколко месеца училищата от района ще имат възможност да се състезават за най-голямо събрано количество пластмасови бутилки, а наградата ще бъде намеса в двора на учебното заведение.

В надпреварата ще се включат и детските градини в Тракия, а всяко учебно заведение ще бъде домакин на кампанията за определени дни, по време на които в двора на училището ще бъде разположена арт инсталацията Шишеяд, която ще събира бутилките.  Всички училище ще получат и специални ресурси – наръчници за работа с деца по темите за опазване на средата, разделно събиране на отпадъците и рециклиране. Партньори на кампанията са клуб Ротаракт Пловдив Филипопол.

През тази година новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните стълби и плочките в двора могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето. Част от училищата ще получат специална боя за външни условия, предоставена от ЕКОН91 ООД, благодарение на която да направят своя двор по-красиво, по-весело и по-цветно място.  Фирмата подкрепя събитието и се включи към каузата за повече активно време при децата и повече условия за това.

През тази година, организаторите имат специален допълнителен конкурс Училищен двор-красив, зелен и активен. Освен, че критерият може да донесе от 1 до 10 точки в крайното класиране, най-добрата намеса ще спечели и сумата от 1000лв, с която да осъществи допълнителна промяна в своя двор. Конкурсът е част от дейностите на проект Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма _Място България

Справянето с негативните последици от заседналия начин на живот е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.  Координатор на програмата за България е сдружение БГ Бъди активен.

1 2

Подобни статии

Top