Празнуваме Рождество на Св. Йоан Кръстител – Еньовден

Почитаме Рождество на Св. Йоан Кръстител

Православната църква днес почита църковния празник Рождество на Свети Йоан Кръстител. Заченат с Божията намеса, Свети Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Свети Йоан е подсказано „свише“ – неговите родители Захарий – юдейски свещеник и Елисавета, вече на преклонна възраст получават вест, че ще имат син.

Свети Йоан Предтеча кръщава самия Бог Иисус Христос /събитието, което честваме на Йордановден всяка година/.

Българите наричат празника Еньовден.

Етимологията на името е от старобългарски, което означава нов ден и нова година, която в древността започвала от най-дългия ден през годината. Денят съвпада с лятното слънцестоене. Но понеже 24 юни е и в средата на календарната година, в по-нови времена го наричат още Среди лето или Ден на слънцето. Това е причината да се свързава с поверия, гадания, предсказания за здраве и благополучие.

Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти“ докато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има различни названия – Яневден – в Софийско, Иванден – в Западна България, Иван Бильобер – в Североизточна България.

На Еньовден всички трябва да станат рано,

за да посрещнат изгрева на еньовденското слънце и да усетят лековитата роса, която отърсва от себе си, миейки се преди да поеме на път. Когато започне да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взема вода от чист сладък извор -„мълчана вода“, налята при пълна тишина, за да не бъде погубена от човешките гласове магическата й сила.

Когато отмине 24 юни, според народните поверия Еньо отива да вика зимата.

Имен ден имат:

Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и всички с имена на билки.

Подобни статии

Top