Празнуваме Световния ден на приятелството - DC news

Празнуваме Световния ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството.

Денят на приятелството е учреден е с резолюция 65/275 на Общото събрание на ООН от 27 април 2011 г., с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи.

Международен или Световен ден на приятелството има няколко пъти в годината в различните държави по различно време.

Първоначално идеята идва от Парагвай, където такъв ден се празнува от 1958 г. След дългогодишно лобиране в ООН инициативният комитет най-сетне получава датата 30 юли като официално призната.

В резолюцията пише, че ООН отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН взема предвид, че приятелството между хората, между нациите и културите може да вдъхнови световен мир, че това е начин да се построят мостове между тях.

Приятелството е връзка, в която има сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза.

Приятелството може да бъде празнувано всеки ден. В световен план обаче е избран ден, в който да се замислим какво означават приятелите ни за нас и да им обърнем внимание, ако поради забързаното ни ежедневие сме забравяли последните дни.

Подобни статии

Top