Празнуваме Игнажден, чакаме първия си гост

Празникът се отбелязва на 20 декември, тази година, обаче, търпи промяна, тъй като утрешният ден се пада последна неделя преди Рождество Христово

На 19 декември 2020 година – според православния календар, е Игнажден, почита се Свети мъченик Бонифаций, Свети свещеномъченик Игнатий Богоносец. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Народните поверия разказват, че именно на Игнажден Божията майка се замъчила – т.е. започнали родилните й мъки.

Народните обреди

Най-характерният народен обред, който се изпълнява навсякъде из страната на Игнажден е „полазването”. Във всеки дом с нетърпение се очаква първият гост. Поверието гласи, че, ако се случи „полазникът” да е честен, добър, богат и ведър човек, и семейството ще бъде такова и в къщата ще има берекет, здраве и разбирателство.

Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива „полазници“ с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

В Родопската област Игнажден се назовава още “хайвански празник”, тъй като тук животните се наричат “хайвани”. През деня мъжете не впрягат добитъка, за да се съхрани здрав и пъргав през цялата година. Жените раздават питки из махалата за здравето на домашните животни.

В Източна България на Игнажден домакинята загражда с въже или червен мъжки пояс всички кокошки и ги захранва с варена царевица. Това се прави, за да не се губят птиците по чуждите дворове и да не снасят яйцата си навън. На празника не бива да се изнася нищо от къщи – огън, жар или сол, за да не “излезе берекетът” от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем.

Поверията

И днес, както на повечето празници, жените не бива да работят, като гозбите за трапезата се приготвят от предишния ден. На всички бременни се пожелава да родят лесно, както е родила Божията майка. Жените нареждат празничната трапеза, която е изцяло постна, а днес от мъжете се избира и отсича Бъдникът, който ще гори на Бъдни вечер в огъня.

Времето от Игнажден до края на годината показва времето през 12-те месеца на идващата година:

Ако на Игнажден е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

На този ден празнуват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни.  

Подобни статии

Top