Празнуваме началото на църковната година! Ето кои са имениците - DC news

Празнуваме началото на църковната година! Ето кои са имениците

На Симеоновден не се дава нищо назаем и не се изнася нищо от къщата

На 1 септември се отбелязва началото на новата църковна година или, както е записан този ден в църковния типик, „началото на индикта”.

Латинската дума „индикт” означава правителствена разпоредба за обявяване на началото на църковната година. Във Византия началото на църковната година за първи път е обявено от император Константин Велики на 1 септември, 312 година.

На този ден православната Църква припомня събитието, когато Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на Исайя /61: 1-2/, за настъпването на благоприятната Господня година. Оттогава и до днес, след светата литургия на 1 септември, се чете този библейски текст.

На 1 септември Българската православна църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник.

Според житието на преподобния Симеон Стълпник той е роден през 357 г. в Мала Азия в бедно семейство на благочестиви християни. На 18-годишна възраст постъпва в манастир и не след дълго се усамотява в трудно достъпна пещера. Като отшелник се отдава изцяло на пост и молитва.

Благ и смирен, Симеон искал напълно да се отдели от хорските думи и си построил каменна кула. Заживял на върха в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст. Църквата празнува 1 септември и в памет на неговата майка Св. Марта.

1 2

Подобни статии

Top