Празнуват хората, които прогнозират времето! Днес е Световният ден на метеорологията - DC news

Празнуват хората, които прогнозират времето! Днес е Световният ден на метеорологията

Това е денят, в който е създадена Световната метеорологична организация

На 23 март 2021 г., за 71-ви път ще отбележим Световния ден на метеорологията – дата, на която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация.

Историята започва много преди 1950 г. – на 14 ноември 1854 г., едно непредвидимо събитие нанася тежко поражение на англо-френския флот в разгара на Кримската война – една от най-силните бури, регистрирани в Черно море, която потопява флотилията на съюзниците до град Балаклава, днес квартал на гр. Севастопол.

Френския военен министър иска от директора на Парижката астрономическа обсерватория да започне разследване, за да се установи дали приближаването на бурята е можело да бъде предсказано и флотът да бъде предупреден навреме. Събраните метеорологични сведения от различни станции в Европа показали, че бурята е дошла до Крим, след като е преминала през Италия и Балканския полуостров. Направеният извод е, че ако е съществувала служба, която да събира ежедневно и своевременно метеорологични сведения от различните страни, движението на бурята би могло да се проследи и да се избегнат огромните загуби на флота. Така, през 1856 г. се заражда идеята за създаването на служби за времето, които да организират постоянни наблюдения и разпространение на метеорологичните данни.

Първата метеорологична станция в България е била оборудвана в Русе

Навярно не е случаен фактът, че през 1860 г. към австро-унгарското консулство в Русе се оборудва първата метеорологична станция в България, която редовно функционира до 1873 г. за обслужване на корабоплаването по река Дунав.

През 1873 г. във Виена, Австрия се провежда първият Международен метеорологичен конгрес, на който се обявява създаването на Международната метеорологична организация, предвестник на Световната метеорологична организация с първостепенна цел да се развие мрежата от метеорологични станции в Европа за значително подобряване сигурността на корабоплаването и на районите, които са уязвими от природни бедствия.

Днес, Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от специализираните агенции на ООН в областта на метеорологията, климата и хидрологията.

Всяка година СМО и членуващите в нея държави и територии отбелязват Световния ден на метеорологията с различни теми и послания.

Избраната тема за 2021 година е Океанът, нашият климат и времето.

Темата не е случайна, а е по повод началото на Десетилетието на океанологията за устойчиво развитие (2021-2030) на ООН.

  • Океаните заемат 71% от територията на Земята;
  • Океаните абсорбират 25 % от всички въглеродни емисии, които произвеждаме, и преразпределят топлината по цялото земно кълбо.
  • Океаните са естествен „регулатор“ на нашия климат, но и са изключително уязвими спрямо въздействието на изменението му. Годишният доклад на Световната метеорологична организация за състоянието на глобалния климат показва, че 2020 г. е една от трите най-топли години в историята, въпреки охлаждането на La Nina в Тихия океан. Последното десетилетие от 2011-2020 г. е най-топлото в историята.
  • Киселиността на океаните се повишава; морският лед се топи и темпът на повишаване на морското равнище се е ускорил.
  • През 2020 г.  се наблюдаваха продължителни суши, които удължиха сезона на горските пожари по целия свят.
  • По-високите температури спомогнаха за рекордния сезон на ураганите в Атлантическия океан и необичайно интензивните тропически циклони в Индийския и Южния Тих океан. Щетите от бури в тези райони демонстрират силата на океана и опустошителното му въздействие върху крайбрежните общности.

Визията и посланието на СМО и на всички нейни държави-членки и територии за 2021 г. е:

„До 2030 г. виждаме свят, в който всички нации, особено най-уязвимите, са по-устойчиви на социално-икономическите последици от екстремните метеорологични, климатични, водни и други екологични бедствия“.

Снимка: Jordan Ladikos

Подобни статии

Top