Празнуват милостиви имена! Ден за пътешествия е

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“.

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

Пантелей на гръцки означава “всемилостив”.

Наричаме светеца пътник, защото на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за път на юг. Свети Пантелеймон се почита като господар на пороите и наводненията.

Наред с това той е и лечител и помага главно на хората с болни очи. Ако такъв човек на този ден измие лицето си с лековитата вода от извор, наречен на светеца и отправи молитва към свети Пантелеймон, той може да се надява на изцеление.

На този ден жените пекът и раздават обреден хляб с надеждата  свети Пантелеймон да ги пази от порои, наводнения и болести. По селата колят курбани и принасят дарове в негова чест. В Родопите и Странджа планина много от параклисите и лековитите извори носят името на свети Пантелеймон.

Смята се, че това е лош, хаталия ден и на него се спазва строга забрана за домашна и полска работа.

Свети Панталеймон е покровител на лекари и аптекари.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски.По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Top
Към лентата с инструменти