Празнуват всички, чиито имена значат "който краси света", ето кой има имен ден - DC news

Празнуват всички, чиито имена значат „който краси света“, ето кой има имен ден

Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.

На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир и Красимира (означава – да краси света). Именно на днешния ден Българската православна църква почита деня на Св. 42 мчци в Амория.

Преданието разказва че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вярата през 840 г. в Амория.

В началото на IX век, градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г.).

Християните се защищавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство.

За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници – те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.

Подобни статии

Top