Пречи ли пробивът под Водната палата на новия учебен корпус на Хуманитарната, питат от КОД

Председателката на КОД в Пловдив Пепа Деведжиева се съмнява, че заделените за пробива около 9,5 млн. лв. ще бъдат достатъчни

Нов въпрос за пробива под Водната палата задава председателката на партия КОД в Пловдив Пепа Деведжиева и той е пречи ли този обект на бъдещото строителство на нов учебен корпус към Хуманитарната гимназия. Към момента сграда на гимназията се ползва и от основно училище „Княз Александър Първи“ и децата учат на две смени. Решението е да изгради нов корпус в двора на учебното заведение и учениците да минат на едносменен режим.

„Община Пловдив кандидатства за финансиране за строителството на новия корпус и имам информация, че проектът е одобрен и дори парите са преведени. Но никой в администрацията не говори за това, не се обявява и конкурс за избор на изпълнител и аз подозирам, че това се дължи на факта, че пробивът под Водната палата и изграждането на учебния корпус са трудно съвместими. А това е така, защото пробивът под кръговото кръстовище предполага и по 200 м подходи от двете страни на бул. „Марица-юг“ и така от запад се стига до Хуманитарната гимназия“, обяснява Деведжиева.

Бъдещата учебна сграда трябва да е в двора  – успоредно на бул. „Марица-юг“ и с лице към реката. Планира се тя да е повдигната на колони с височина 4 м, за да може от ул. „Хан Кубрат“ да се вижда реката. А под колоните да бъде изграден джоб, в който от „Марица-юг“ да влизат колите, да оставят децата  и отново да се включват в движението по булеварда.

„Това обаче изисква пространство и при изграждането на подход към подлеза под кръговото няма как да се случи“, казва Деведжиева.

Тя посочва и друг проблем

– в тези две училища учат по 900 ученици и когато минат на една смяна, това би означавало 1800 деца по едно и също време да бъдат водени и взимани от училище.

„Някой замисля ли се какво струпване на коли в този район се очертава и колко трудно би било движението по бул. „Марица-юг“, ако има наплив от коли и към подлеза под кръговото“, пита Девежиева.

Тя се съмнява, че заделената за пробива под Водната палата сума от около 9,5 млн. лв. ще се окаже достатъчна при галопиращия ръст на цените.

Подобни статии

Top