Пречиствателната станция в Асеновград от днес работи в пълния си обем, проблемите са отстранени почти на 100 %

От  120 проблема за решаване са останали едва 15.

Пречиствателната станция за отпадни води от днес работи с пълен капацитет. От днес модерното съоръжение е натоварено двойно повече, тъй като поема количеството вода от целия град. Това съобщи пред журналисти началникът на ПОСВ инж. Динко Славов. До момента беше обхванат само левият браг на река „Чая“. От днес  е прихваната и останалата част от отпадните води на Асеновград.

Динко Славов каза, че не чака изненади, защото пречиствателната станция е проектирана така, че може да поеме още отпадни води. Той обясни, че вече са отстранени почти напълно пропуските. Така, само за няколко дни,  от  120 проблема за решаване са останали едва 15.

Високата степен на автоматизация е причина пусковият срок на пречиствателната станция да бъде удължен.

Пречиствателната станция за отпадни води беше открита по време на предизборната кампания. Оказа се, че обектът е приет, но съоръжението реално не може да бъде пуснато в експлоатация. Заради неработещото съоръжение Общината беше в реална опасност да загуби парите за изграждането, които са на стойност 32 милиона лева.

Дори в петък 13-ти, жители на града излязоха на протест, за да попитат какво се случва и  защо пречиствателна станция за милиони не функционира.

Дни след това, на нарочна пресконференция пък общинските съветници от  БСП определиха информацията за проблеми с пречиствателната станция като „умишлена спекулация“ . Непростимо е да се всява паника сред населението за надвиснала екологична катастрофа, нито пък как са потрошени десетки милиони левове, които гражданите на Асеновград ще плащат от собствения си джоб“, посочи  бившия кмет на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Подобни статии

Top