Предадоха Митьо Очите и още шестима на българските власти

С него в Истанбул са били бивш депутат от ДПС и общински съветник от Бургас

Седемте български граждани, които бяха задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул, Турция, късно снощи са били предадени по административна процедура от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи на България на ГКПП – Капитан Андреево. Сред тях е и Димитър Желязков, по-известен с прякора Митьо Очите, съобщи NOVA.

Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа, уточниха от МВР.   В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура по компетентност.

По информация на NOVA заедно с Очите в Истанбул са били също бившият депутат от ДПС Несрин Узун и зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенев.

Припомняме, че в четвъртък в Бургас

беше неутрализирана  организирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления. Изяснен е основният механизъм на действие на членовете и ръководителя на групата – те са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на територията на курортен комплекс Слънчев бряг, от които искали „такса спокойствие“. Онези, които отказвали да плащат, са били мотивирани чрез палежи на автомобили, нанасяне на телесни повреди и други начини.

Целта на групата, извършвала принуда чрез сила, заплахи, унищожаване на чуждо имущество, нанасяне на телесни повреди, е и създаването на регионален монопол по отношение на определени стопански дейности – търговията с вендинг автомати, погребални услуги, таксиметров превоз и други.

Установени са всички участници в групата.

Обвинения са повдигнати на деветима души, трима от тях – ръководителят (Димитър Желязков, по-известен с прякора Митьо Очите) и двама членове, един от които общински съветник – са обявени за издирване и обвинени задочно.

При реализацията в Бургас, София, Ямбол и Слънчев бряг са извършени претърсвания на около 30 адреса, на моторни превозни средства, както и лични обиски. Множество веществени доказателства са иззети и приобщени към делото – към 90 000 лева; луксозни автомобили; два газови пистолета, преработени в бойни; бронежилетка; част от автомат; наркотични вещества.

Установени са шестима потърпевши

от дейността на организираната престъпна група, като работата и в тази посока продължава.

Задържани с полицейска мярка до 24 часа са били общо 20 души. На деветима от тях са повдигнати обвинения. Петима от арестуваните бяха оставени за постоянно в ареста от Специализирания съд вчера.

В събота сутринта стана ясно, че Митьо Очите е арестуван в хотелската си стая в Истанбул.

Top