Предалият се в полицията Оукабир се снимал с автомат (СНИМКИ)

Предалият се в полицията Оукабир се снимал с автомат (СНИМКИ) - D

Собственикът на фургона от атаката в Барселона

Дрис Оукабир, който се предаде на полицията и отрече да има нещо общо с атентата, е публикувал в профила си във Фейсбук пост с думите: „Смърт, смърт, смърт, защо ги е страх от смъртта“.

Профилът му изобилства от постове от атентати, включително на едно от нападенията в Лондон. Публикувал е и снимки на ислямски водачи, а сред собствените му снимки е негова фотография с автомат и снайпер.

Припомняме, че неговият фургон се вряза в разхождащите се туристи и минувачи по пешеходния бул. „Ла Рамбла“ в столицата на Каталуня Барселона в близост до голям търговски център. 13 души загинаха, а ранените вече са над 100 души.

Впоследствие Форд Фокус налетя на полицаи на контролно-пропускателен пункт, а полицията предотврати втори атентат на крайбрежната улица на град Камбрилс, южно от Барселона. При престрелка в Камбрилс полицията ликвидира четирима предполагаеми терористи в автомобила, който газел пешеходците. Друг е задържан, по-късно той умира от раните си.

Нападателите от втория атентат са имали колани с експлозиви, като сапьорите на място са извършили няколко контролирани взрива.  Каталунските власти обявиха, че убитите в Камбрилс имат връзка със случилото се в Барселона, както и с експлозия в жилище в Алканар, която става вчера през деня.

След атаката в Барселона бяха задържани двама души, които по-късно бяха освободени.

Няма данни за пострадали българи,

обяви консулът ни в Мадрид Борислав Евлогиев. По думите му мъж от България е подал сигнал на дежурния телефон, че не е могъл да се свърже със сестра си, която е в Барселона.

МВнР се обърна с призив към всички български граждани, които се намират в Барселона, да избягват района на пл. „Каталуня“ и бул. „Ла Рамбла“. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на МВнР: +359 2 948 24 04.

Телефонът на местните власти за актуална информация е: +34932142124.

Подобни статии

Top