Предават грузинец на Полша, ограбил жена в Шчечин - DC news

Предават грузинец на Полша, ограбил жена в Шчечин

Грузинецът напръскал жената със сълзотворен газ и взел чантата й, в която имало 20 000 евро, 162 700 злоти, телефон и документи

Пловдивският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Хасково, с което на Полша е предаден задържаният в България грузински гражданин Д. К.

Той е издирван с европейска заповед за арест от съда в град Шчечин за извършен на 26.05.2018 г.  грабеж на майка и дъщеря.

За това престъпление, в издаващата държава е предвиден максимален срок на наказание „лишаване от свобода“ от 15 години, а давностният срок изтича на 26.05.2048 година.

В европейската заповед за арест са отразени обстоятелствата по извършване на престъплението, за което се иска предаването на лицето и степента на участието на последното в него. Посочено е, че на 26.05.2018г. в Шчечин при ул. Ридла, Д. К. е извършил съвместно и в съучастие с друго лице, грабеж на жена М. Д., чрез използване на обезвреждащо средство под формата на спрей със сълзотворен газ, с които след предварително приложение на насилие, осъществяващо се в хващане с ръка за главата на жертвата и пръскане в устата и очите, довели я до безпомощно състояние, вземайки след това с цел присвояване чанта с пари в размер на 20 000 евро, 162 700 злоти, телефон, дебитна карта, лична карта и шофьорска книжка. Посочено е също, че търсеното лице нямало постоянно местожителство в Полша, укрило се от органите на реда и в хода на воденото производство се установило, че напуснало Грузия и със самолет се придвижило до България, а после до гр. Хановер, Германия, поради което било обявено за издирване в Полша. Впоследствие, Д. К. си сменил фамилията и се придвижвал по въздушен път, между страните в ЕС като нямало информация за завръщането му в Грузия.

При така установените обстоятелства съдът намира, че заповедта подлежи на изпълнение.

Апелативният съд потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“ за Д. К. до окончателното му предаване на Полша.

Съдът отбеляза, че исканото лице не може да бъде съдено за друго в искащата страна, освен за това, за което е издадена Европейската заповед за арест.

Решението на Апелативен съд – Пловдив  е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top