Предават на германските власти пещерката, издирвана за участие в италианската мафия „Ндрангета“

Софка Божилова помоли съда да не бъде предавана на германското правосъдие

Пловдивският апелативен съд потвърди решение на Пазарджишкия окръжен съд, с което е допусната за изпълнение Европейска заповед за арест за предаване на властите в Германия на жена, която е издирвана за укриване на данъци и документни престъпления. Заповедта е подписана от Европейски делегиран прокурор на ФРГ въз основа на заповед за задържане, издадена от Районен съд в Мюнхен.

32-годишната Софка Божилова от Пещера е арестувана преди месец за  участие в организирана престъпна група, която е извършвала дейност на територията на различни европейски страни в периода от 2017 до 2019 г. Според известните до момента от германското обвинение факти става дума за 21 сделки с коли, за които са издадени фиктивни фактури.

В  Европейската заповед за арест е посочено, че единият участник в престъпната група вероятно е член на италианската мафиотска организация „Ндрангета“. Божилова е обвинена, че е издавала фалшиви фактури на името на несъществуваща фирма и е участвала в укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили най-малко в 21 случая, като нанесените щети са на обща стойност над 340 000 евро. Германските закони предвиждат до 15 години лишаване от свобода за деянията, в които е обвинена Софка Божилова.

През този период тя е била съпруга на италианеца Габриеле Биньоти, който е ръководел престъпната схема. Той обаче не фигурира в списъка на тримата души, обявени за организирана престъпна група.

Апелативният съд прие, че решението на Пазарджишкия окръжен съд за предаване на лицето на германските власти е обосновано и законосъобразно.

Деянията, в които е обвинена Божилова, са наказуеми и в България.

„Това за мен е като бомба, като гръм от ясно небе, нямам нищо общо“, каза в последните си думи пред съда Божилова и помоли да не бъда предавана на германските власти.

Спрямо пещерката е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Top