Предепидемична е обстановката в Пловдив

Грипна ваканция за момента не се налага

Предепидемична е обстановката в Пловдив, регистрирано е завишаване на пациентите с остри респираторни болести. РЗИ събира ежедневно данни за заболеваемостта и ако се установи увеличение на болните от грип и ОРБ сред учениците, Здравната инспекция ще направи предложение за преустановяване на учебните занятия. Засега обаче това не се налага. Това съобщи д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“, предава радио Пловдив.

Данните от изминалата седмица показват, че болните средно за страната са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10 000. Затова се въвеждат противоепидемични мерки.

Ще бъдат преустановени свижданията и плановите операции в лечебните заведения, плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Ще се осъществява стриктен филтър в детските заведения, за да не бъдат допуснато посещението на болни деца и персонал, а болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете. Ще бъде усилен и патронажът на деца в медико-социален риск от страна на личните лекари.

 

Подобни статии

Top