Предлагат Синята зона да стане 3 лв.?

Предложението е на „Зелените“

Синята зона в Пловдив да стане 3 лв. предлагат от  „Зелените“. За предложението на екоподдръжниците съобщи кметът Иван Тотев, но посочи, че засега не може да се мисли за такава такса за паркиране под тепетата.

„Анонсирахме увеличаването на цената на синята зона, но това предложение на „Зелените“ няма да го приемем, защото е рано още да отиваме на такава цена – ще предизвикаме културен шок у гражданите“, коментира градоначалникът.

По думите му подобна стъпка била прекалено рязка. Той обаче допусна, че е възможно е това предложение. „Смятам, че ще дойде момент, в който и това ще се случи“, каза градоначалникът.

По думите му администрацията върви към увеличаване на пешеходните зони под тепетата и намаляване на местата за паркиране в централната градска част. Той съобщи, че още другата седмица, при подходящо време, стартира работата по реконструкцията на ул. „Отец Паисий“. Там ще се разширят тротоарите за сметка на паркоместата и паркирането вече ще бъде успоредно, а не косо, както досега.

Алтернативите на по-малкото паркоместа в центъра,

които предлага общината, били по-модерен градски транспорт, увеличаване на велоалейната мрежа и буферни многоетажни паркинги.

Вече е получено разрешението от НИПК за изграждане на многоетажен паркинг на мястото на бившия ТЕЛК, подготвя се и изграждането на нов, голям паркинг до мола в кв. „Христо Смирненски“.

Идеята е хората, които се движат в центъра, да ползват алтернативни начини за придвижване. „Това, да се отиде с автомобила до кафето,  ще става все по-трудно“, заключи кметът.

Подобни статии

Top