Предложението за продажба на имот в центъра на Асеновград  раздели жителите на града

Теренът е частна общинска собственост, а предложението е  имотът да бъде продаден чрез публичен търг

Продажбата на терена, известен в Асеновград като „Чадърите” раздели жителите на града. Гореща дискусия се вихри в социалната мрежа по повод създадена анкета в групата „Зелено движение“ за Асеновград. Участниците коментират въпроса: Одобрявате ли продажбата на част от идеалния център на града („Чадърите“)?

Теренът е частна общинска собственост, а предложението е  имотът да бъде продаден чрез публичен търг. Парцелът не е застроен, намира се на самия площад „Акад. Николай Хайтов“, с цялостно изградена инженерна инфраструктура – водопровод, електрификация, улична мрежа с трайни пътни настилки.

За част от имота има сключен договор за наем за заведение, което функционира там от години, а общината получава около 2500 лева годишна такса.

Асеновградчани обаче не са съгласни общината да се раздели с част от терена си в идеалния център на града. Хората  не желаят мястото да се застроява, а предпочитат пространството да се облагороди и да се превърне в кът за отдих.

DCNEWS публикува част от мненията:

 Valentin Roynov: Не. Защото новият проект за централния площад е безсмислен ако на мястото на “Чадърите” се издигне поредното недоразумение, като тези около х-л “Асеновец”.

Иван Бараболов: То пък щото в момента „Чадърите“ приличат на нещо…

Atanas Kendev: Не. Защото е логично частният инвеститор да създаде бизнес-начинание от типа базар и бизнес-офиси, а не важно за града и общественото обслужване проект на място, което би трябвало да формира градска среда и дух.

Радка Ванова: Не съм съгласна да се продава част от центъра ни, като не се знае какво ще се строи там .Все пак града е наш и трябва да е открито и ясно всичко.

Stilgar Naibski: Съгласен съм, който иска да не се строи, да го купи и да го запази незастроено.

Янко Желев: Въпросът е какво ще се направи на този терен(имам предвид като проект или намерение)? Едва тогава може да се коментира.

Petar Krastev: Отговарям с „Да“, защото в последните години Общината ни се представя като лош(ама много) стопанин!(справка Караалановото училище, заразната болница и още много други). Та си мисля, че една частна инвестиция по скоро би разкрасила тази плоча.

Zlatina Simeonova Sadrazanova: Не съм съгласна, продава се парче по парче. Днес центъра, утре друга площ.Какво ще остане от града след 15 години? Какво ще завещаем на внуците си? Мисля по- добрият вариант е, самата община да построи нещо хубаво и значимо, така или иначе взема заеми, поне да ги инвестира .

Adriana Hristozova: Отговарям с „НЕ“ единствено, защото се притеснявам, че няма да стане по-хубаво, ако се продаде и ще изпляскат някаква грозотия.

Точката е част от дневния ред на сесията, която ще се проведе тази сряда.

Имотът не е включен в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти, затова ОбС ще трябва да обсъди и гласува два проекта за решение.

Единият е имотът да бъде включен в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти, а вторият – да бъде определена цена, размер на депозита, стъпка за наддаване и да се вземе решение за разореждане с имота.

Пазарните цени на имотите и вещните права се определят от ОбС.

Подобни статии

Top