Предложиха годишен лимит на платените болнични

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, заяви социалния министър Бисер Петков, предаде БНР, цитирано от БЛИЦ.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични.

“Едно от предложенията е свързано с това, че личният лекар сега може да издава болничен лист за до 14 дни. Обсъждат се предложения да се намали този срок до седем дни, както и примерно в кодекса преди време е имало ограничения – дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат не повече от 15 дни в рамките на годината“, коментира министър Петков.

Петков обясни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични, обсъждани до сега, отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет. Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия.

Според омбудсмана пък трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист.

Все още не е ясно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top