Предполага се, че новият щам на коронавируса заразява по-лесно деца - DC news

Предполага се, че новият щам на коронавируса заразява по-лесно деца

Учени смятат, че именно чрез тях той се е разпространил във Великобритания

Учени във Великобритания разследват данни, че новият щам на коронавируса заразява по-лесно деца, пише BBC. Според тях голяма част от настоящите случаи може да се дължат именно на по-ефективно разпространение сред децата.

Твърденията идват от членове на правителствена група учени, след като Борис Джонсън съобщи, че се надява през януари да отворят училищата на Острова.

Все още няма данни новият щам да е по-опасен за децата и да причинява по-сериозно заболяване, но ако той заразява по-успешно лица под 14-годишна възраст, тогава училища, детски градини и ясли биха имали по-голямо влияние върху общата заболеваемост, посочват учените.

Според проф. Уенди Баркли от „Империал колидж“ това би поставило децата на същото стъпало по важност като възрастните носители на коронавируса.

„Ако децата са по-възприемчиви към новия щам, подобно на възрастните, и като знаем как протича тяхното общуване, вероятно ще виждаме все повече инфекции и при по-малките“, коментира Баркли.

Учени във Великобритания са в надпревара с времето, за да изследват максимално новия щам на коронавируса. Към момента се смята, че той се разпространява с между 50 и 70% по-бързо от предишните разновидности. Има данни и за по-лесното заразяване на деца, макар наблюденията да са в ранна фаза.

Според изчисленията дори по време на британския локдаун новият вариант на вируса се е разпространявал по-ефективно. Тогава неговото репродуктивно число е било 1,2, докато това на другите щамове е спаднало до 0,8.

Ако новият щам наистина заразява по-успешно деца, учените очакват да има намаляване на новите случаи във Великобритания около коледните и новогодишните празници, тъй като учебните заведения и яслите не работят.

Подобни статии

Top