Председателят на ОбС-Пловдив с поздрав за 24 май

Председателят на Общински съвет в Пловдив Александър Държиков се обърна

към всички учители, ученици,творци и деятели на българската култура по случай празника на просветата 24 май.

Ето цялото обръщение:

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище „Св. Св. Кирил и Методий“  за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни.  Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. „Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови“, са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

През последните няколко седмици обстановката бе различна – социалният контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – „Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина”  

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май !

Подобни статии

Top