Представиха новите зам.-министри в Министерство на финансите

Министърът на финансите Асен Василев представи екипа си и определи основните приоритети в работата на новото ръководство на приходните агенции

Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, заместник-министърът на финансите Ваня Стойнева ще бъде с ресори възстановяването на европейските средствата, държавните помощи и координацията по Плана за възстановяване, заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната ни към еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовка на програмата за дълговата политика на МФ. Това обяви министърът на финансите Асен Василев днес по време на пресконференция, на която представи екипа си. Също така от днес изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е Румен Спецов, а за директор на Агенция „Митници“ е назначен Павел Тонев.

Министър Василев съобщи, че приоритетите пред новото ръководство на приходните администрации ще са увеличаване на събираемостта на приходите, като се направи особен фокус върху големите данъкоплатци и се премахне терорът, който е върху малките данъкоплатци, както и върху фирмите и подизпълнителите им, които потребяват публичен ресурс.

За последните четири години само 55% от ревизионните актове на НАП са събрани

Финансовият министър съобщи данни за периода 2017-2020 г., според които само 55 % от начислените ревизионни актове на НАП са събрани, а 45 % не са събрани – начислени са 4 029 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 252 379 000 лв. Като част от мотивите си за промените в НАП, Асен Василев каза, че ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост – от издадените актове само 66,5 % са потвърдени изцяло или частично, а според министъра, това говори за качеството на ревизионните актове. Министърът анонсира, че в следващите два месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности и които системно теглят големи суми пари – ще се проверява дали касовите наличности са в касите, както и защо се налагат такива тегления, защото „всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група“ – убеден е министър Василев.

Сред приоритети пред Агенция „Митници“ ще бъде докладът на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет – въпреки взетите мерки досега, ще продължи да се работи по тази тема, освен това вчера в МФ е получeно писмо за 55 млн. евро за евентуално възстановяване в европейския бюджет.

Министерството ще работи усилено по актуализация на дълговата си политика за следващите месеци – съобщи още министър Василев. По отношение на план-сметката за изборите, идния понеделник ще са ясни обобщенията, които МФ ще направи, на база подадените заявки за необходимия ресурс за разходите на институциите, ангажирани в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Top