Представители на етносите от Пловдив запалиха светлините на коледното дърво в Стария град - DC news

Представители на етносите от Пловдив запалиха светлините на коледното дърво в Стария град

Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия, водена от посланика в България

От снощи на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво. С ритуалното им запалване се дава началото на традиционните празници „Светлина и надежда в Стария град“, символизиращи вярата, добротата, надеждата и толерантността.

За десета поредна година, Общински институт „Старинен Пловдив“ събра своите приятели, партньори, жители и гости на града, сред които бяха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева – Новак, представители на етническите общности в Пловдив: Алекс Леви от еврейската, Ахмед Пехливан от турската, д-р Ахавни Кеворкян от арменската и Кочо Иванов от ромската общност.

Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия, водени лично от Н.Пр Посланика на държавата в България.

Музикалните домакини на вечерта – талантливите ученици от Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, донесоха много радост с изпълненията си, които започнаха след като приключи обратното броене и светлините на коледното дърво осветиха историческото място.

„Преди 10 години с тогавашния директор на ОИ „Старинен Пловдив“ г-жа Амелия Гешева, засадихме това коледно дърво, което тогава беше не по-високо от 60 см. И ето, сега то расте, продъжава да е живо, а традицията да палим светлините заедно е все така жива вече 10 години! Надявам се, че ще продължи. Щастлива съм, че сме заедно!“, каза на откриването на празника директорът на института доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

1 2

Подобни статии

Top