Представят чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България

Изложбата

„Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“ ще бъде открита в Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив (втори етаж) в 16:30 часа.

След Освобождението на България по междудържавни споразумения, а и по частна линия у нас пристигат много чехи. Голяма част от тях са музиканти, които започват да градят тук нова музикална култура.

Стават учители по музика, създават военни и цивилни оркестри, свирят по престижни заведения озвучават неми филми, композират, поставят основите на симфоничното и оперно дело. Същевременно много българи учат музика в Чехия.

Любопитен е фактът, че

първият военен духов оркестър в България е създаден изцяло от чешки музиканти, които на 17 април 1879 г., в първата си публична изява, със своите изпълнения приветстват Княз Александър I  Батенберг във Велико Търново.

Изложбата „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“ показва част от хората и събитията в музикалното сътрудничество между чехи и българи.

Тя е организирана от Сдружението на чехи, словаци и приятели – Пловдив и НБ „Иван Вазов“ и е със съдействието на Министерството на външните работи на Република Чехия и Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив.

Подобни статии

Top