Представят графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив - DC news

Представят графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив

Премиерата е в НБ „Иван Вазов“

Литературен фестивал Пловдив чете, Народна библиотека „Иван Вазов“ в партньорство с Чешки център в София, Посолствата на Чешката и Словашка република в София, Издателство Кибеа и  Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив  представят днес – 20 април, от 17:30 часа, графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (Изд. Кибеа) Срещата с автора ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, герой от графичната новела и жив свидетел на събитията на 1968 г., ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Официални гости и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София – Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – Иван Соколов, директорът на Чешки център София –  Дагмар Остранска,  Александър Димитров – герой от комикса и участник в събитията от 1968 г. и Веселин Праматаров – автор на комикса.

В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив гостува и изложбата по графичната новела. Тя представя 14 пана – страници към комикса, който разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 април във фоайето, етаж 2 на Народна библиотека „Иван Вазов“. В рамките на инициативата за представяния на изложбата в училища Веселин Праматаров и Александър Димитров ще гостуват в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Проектът е иницииран от Чешкия център София, съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България (Yettel) и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Издаден е от Издателска къща КИБЕА.

Изложбата и събитията в Пловдив се провеждат с любезното домакинство на Народна библиотека „Иван Вазов“, в партньорство Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, като част от програмата на Литературен фестивал „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“.

„Пловдив чете“ 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на град Пловдив.

Подобни статии

Top