Представят книга за известен майстор на духови народни инструменти в НБ „Иван Вазов“

Това е монография с научен характер за майстора Веселин Хасабалиев

Книгата на д-р Кирил Бележков „Веселин Хасабалиев – майсторът от Хасково“ ще бъде представена днес – 29 юни 2021 г. /вторник/, от 18.00 ч., в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Това е монография с научен характер за майстора на кавали,  гайди и други духови народни инструменти Веселин Хасабалиев, който е и първия учител на известния български кавалджия Недялко Недялков. Споделеното знание за направата на духови музикални народни инструменти е ценно както за професионалистите, така и за любителите на българския фолклор и е плод на 30-годишен опит. Това е един от най-ценните акценти на книгата на д-р Кирил Бележков.

Кирил Бележков е родом от Пловдив. Завършил е АМТИИ „Асен Диамандиев“, където придобива и научната си степен. Ученик е на проф. д-р Любен Досев и Пламен Добрев. Като изпълнител на кавал е участвал в проекти и концерти на рок-група „Епизод“, „Нов симфоничен оркестър“, Софийска филхармония, Оркестъра за народна музика на БНР и др. Преподавател, автор на музика, изследовател, носител на Първа награда от Седми национален конкурс за авторски произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“ /2018/.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подобни статии

Top