Представят книгата „Предци и потомци“ на Асен Стефанов в зала „Съединение“

Книгата „Предци и потомци“ на Асен Стефанов представя историческо генеалогично проучване.

С него авторът се връща към корените на бащиния си род до началото на   XV в. Родословното дърво започва от поп Цоньо, негов девети прадядо. По традиция повечето от мъжете в рода са свещеници, книжовници, бунтари.

С подобни качества  се отличават и представителите от брациговския род на майка му – Петрович – предприемачи и търговци, които не жалят средства за подкрепа на българското образование, освобождение и изграждане на свободна България.

Съдбата на следващите поколения продължава да се свързва с каузата за изграждане и  преуспяване на отечеството с цената на труд, предприемчивост и самоотверженост. Целта  на автора е да извади от незаслужена забрава всички тези личности с воля и стремежи, които са  отдали сили, дела и живот за постигането на националния идеал.

Очертаването на родословното дърво е само първата крачка.

Следващата значима стъпка е преглед на научни публикации, исторически извори, архивни документи, спомени и семейни снимки. Голяма част от материалите, които ще откриете в книгата, са публикувани за първи път. Сред тях се открива страница от Ръкопис на постния триод с приписка на Софроний Врачански, който днес се съхранява в библиотеката на Руската академия на науките в Санкт-Петербург, записка на Г. С. Раковски за Люцкановци, който се пази в Българския исторически архив на НБКМ, много снимки, писма и документи от личния архив на автора. Зад сведенията, които изникват от приписките, разказите, спомените и документите, прозира духовният, социалният и политическият прелом, който характеризира пътят на промените и устояването на политическата независимост  на една млада държава, а едновременно с  това се усеща пулса хората, които действат, за да променят света, в който живеят, следвайки своите мечти и идеали.

Да отвориш вратата към миналото е вълнуващо занимание, защото проучването на историческите събития, които са отразени в живота на предците ни, е и едно пътуване към себе си.

Представянето на книгата на Асен Стефанов „Предци и потомци“ ще се състои днес – 8 юни 2021 г., от 18 ч. в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив (пл. „Съединение“ N 1). Ще можете да се срещнете с автора и да получите книга с автограф.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и  Регионален исторически музей – Пловдив.

Подобни статии

Top