Представят народни музикални инструменти от Словакия в Етнографския музей

Изложба „Народни музикални инструменти от Словакия” ще бъде открита в Етнографския музей днес.

От 1991 г. Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица (от 1 януари 2001 г. включен в Държавната научна библиотека като специализиран отдел) провежда проучвания за народна музика и народни инструменти в Словакия. Народните музикални инструменти са сред най-старите художествени средства, те са в основата на народната инструментална музика.

Изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” включва 250 народни музикални инструмента на 60 творци, като представя селекция от 26 най-известни инструмента. Повечето от тях са направени през 20-ти век. Изложбата представя струнни и духови инструменти. Най-многобройната част са кавалите и специфичният словашки инструмент фуяра, който се е превърнал в символ на етническата принадлежност на словаците.

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица получи възможността да представи експозицията„Народни музикални инструменти от Словакия” в Регионалния етнографски музей в Пловдив – град, който е европейска столица на културата през 2019 година.

Откриването ще бъде от 18.00 ч. с участието на извънредния и пълномощен посланик на Словашката република в Република България Мануел Корчек. В програмата ще участват словашката акордеонистка   и певица Власта Мудрикова и Ярослав Никодем, солист на кавал и фуяра.

Подобни статии

Top